Actueel functionerings overzicht
CALL
QRG
ERP
status
opmerkingen
PI7HVN
144.423
1,0 W.
actief
(0 dBd) klaverbladantenne (pol.=H)
PI7HVN
432.423
0,1 W.
actief
(+3 dBd) klaverbladantenne (pol.=H)
PI7HVN
10368.423
10 W.
aanbouw
(+10 dBd) Alford slotantenne (pol.=H)
PI3HVN
145.700
30 W.
actief
(Subt.82,5 Hz in/uit) +6 dBd hoofdantenne (pol.=V)
PI2HVN
430.025
8 W.
actief
(Subt.82,5 Hz in/uit) +9 dBd hoofdantenne (pol.=V) EL.# 607585
PI2NON
430.275
coversity
+6 dBd zijantenne (pol.=V)
PI6HVN
1298.700
28 W.
actief
(+11 dBd) hoofdantenne (pol.=V)EL.# 607585
 
HET LAATSTE RZGHVN-NIEUWS

2016 »

21-11
Antennemast iets gedraaid
KathreinhulsDacht u ook altijd dat een rondstraal antenne "in de rondte straalt"? Nou...... dus mooi niet. Althans niet de onze. Terwijl enkele zendamateurs thuis op hun S-meter keken, heeft ons antenne team de hoofdmast gedraaid. Toen bleek dat onze vertikaal gepolariseerde rondstraler bij een horizontale elevatie van 19 graden oostwaards beter ging presteren. Welnu.... experiment 374 gelogd in de boeken!

21-11

Noodstroom
KathreinhulsNaast groene en grijze stroom heeft de RelaisZenderGroep Heerenveen sinds vandaag ook de beschikking over noodstroom. Hoe lang de accu's het uithouden bij stroomuitval is nog niet getest: het zijn oude accu's, dus waarschijnlijk niet erg lang, maar het begin is er. Meer info over dit fenomeen leest u op deze pagina10-10
Hoofdantenne vervangen
KathreinhulsVandaag is de door ons vervaardige "Kathrein-X7000" antenne op de mast geplaatst. In theorie is de antenne exact hetzelfde als voorheen. De praktijk zal moeten bewijzen of de antennegain nog gelijk is. De winst is bij voorbaat al de stugheid, waardoor bij veel wind de constructie recht overeind blijft. Meer info over het experiment leest u op deze pagina

13-07
Echolink op PI2HVN (en PI6HVN)
EcolinkOmdat het deze dag geen vrijdag was durfden we het wel aan. Vanavond is de Echolink verbinding met ons 70cm relais afgeregeld en getest. Heerenveen (die als call PI2HVN-R heeft in de echolink lijsten) is ook via de tansceiver te connecten als u elders in de wereld een echolink station kunt bereiken. Ons nodenummer is 607585. Nu een grote wens van onze gebruikers is gerealiseert kunnen wij op onze lauweren rusten, alhoewel........

13-07

Antenne experiment vordert gestaag
KathreinhulsDe onlangs begonnen ombouw experimenten vorderen vandaag gestaag. Vanmiddag is de inhoud uit de Diamond X-7000 geschoven in een Kathrein-huls. Na de nodige mechanische aanpassingen blijkt de SWR nauwelijks af te wijken van het origineel. Alleen op 2m is nog een verhoogde SWR polsslag te meten, maar die proberen we een volgende keer op een hoge locatie, door aanpassing van de radialen, te optimaliseren. Op bijgaande foto's ziet u het skelet van de driebander naast z'n nieuwe behuizing. Heel spannend is of de afstralings karakteristieken ook overeenkomen met het origineel. De winst voor de RelaisZenderGroep zal ongetwijfeld het behoud op de lange termijn zijn.
De winst voor de gebruikers: bij storm en wind een stabieler signaal van de Heerenveense repeaters. U kunt ons helpen door nu al een gemiddeld sterkte rapport te noteren van alle repeaters. Een eventueel verschil later kan dan dankzij u worden geëvalueerd..

09-07

Logica module PI2HVN defect verholpen
Op 7 juli vond de besturing van PI2HVN dat het toe was aan een korte vakantie. En die is op dit moment snel te boeken. Op het soldeerstrand van onze werkplaats in Steenwijk is een voedings onderbreking verholpen. En na een korte viegreis terug is de module vandaag weer in zijn werkgleuf in het rek geplaatst.

04-07
Heerenveense hoofdantenne experimenten.
HVN antennesAl een paar jaar kampt onze RelaisZenderGroep met het zelfde probleem: "lange antenne's vangen veel wind". Tijdens een flinke storm vorig jaar deed een voorbijrijdende zendamateur verslag van wat hij 50 meter boven zich zag: "....... de HVN-antenne staat nu gebogen onder een hoek van 90 graden". De door ons gebruikte 5,5 meter lange 3-bands antenne functioneert alleen optimaal als hij rechtop staat en dus als het windstil is. Bovendien geeft storm een dusdanige mechanische belasting dat de leeftijd aanmerkelijk verkort wordt. En de antennegain waait dan ook nog weg. Nu zijn we bezig met een experiment om de hoofdantenne in een nieuw jasje te steken. Een Bedumse gekregen 5m. lange Kathrein antenne zal als behuizing gaan dienen voor de 2/70/23 driebander. We verzoeken u van elk relais een aantal signaal-rapporten te noteren, onder verschillende windstille weersomstandigheden, zodat we na de Kathrein plaatsing een eventueel verschil kunnen constateren en verklaren. Wordt vervolgd......

01-07
Rokende LaptopEcholink proef op PI2HVN/PI6HVN tijdelijk gestopt..
De proef, die 14 dagen geleden gestart is om Echolink toe te voegen aan de beide UHF repeaters is door facilitaire problemen tijdelijk gestaakt. De hiervoor ingezette laptop heeft namelijk de geest gegeven. Ook was het audio-niveau al niet toereikend om de bij ons "prettig-stevige-modulatie" te genereren. Voor dit laatste wordt binnenkort een speciale trafo achterstevoren ingezet. De laptop ligt op de intensive care en zal na behandeling terugkeren.


08-06

PI3HVN ontdaan van 4 meter ingang.
4meter ontvangerDe sinds 2 jaar geleden geïnstalleerde 4 meter ontvanger is vandaag losgekoppeld van het 2 meter relais. Het experiment, waarmee u (door DTMF gestuurde koppeling) kon meeluisteren op 70.450 MHz is beïndigd, omdat de antenne hiervoor niet meer beschikbaar is. De toen tijdelijk niet gebruikte antenne van de Verbindingsdienst van het Rode Kruis is inmiddels weer in gebruik voor belangrijke medisch- ondersteunende verbindingen bij die dienst. Wij zijn het RK bijzonder dankbaar voor de periode van lening.


08-06
Logica reparatiePI2HVN continu gekoppeld aan PI6HVN.
Vandaag zijn de optokopplers van beide interfaces vervangen. Nu zijn beide relais continu met elkaar doorverbonden. Hierdoor kunnen experimenten makkelijker worden uitgevoerd. Men hoeft nu niet meer met DMTF bepaalde codes in te geven. Bijkomend voordeel zou kunnen zijn dat er meer activiteit te horen is op beide relais. Binnenkort zal ook de Echolinkpoort voor PI2HVN worden geactiveerd. Apparatuur hiervoor is inmiddel geinstalleerd. Meer info hierover binnenkort op deze site.

27-05
LogicawijzigingHVN voor onderhoud uit de ether.
BeÔnvloed door de uitslag van de enquÍte, die we vorig jaar hielden, proberen we zoveel mogelijk van de ideeŽn te realiseren. Afgelopen woensdag, donderdag en vrijdag werden er veranderingen aan de logica van Heerenveen doorgevoerd. Omdat de plus altijd dicht bij de min zit, zijn toen voor de zekerheid alle HVNbakens en -relais uitgeschakeld.
Wat is er gebeurd;
-1- Er zijn voorbereidingen gemaakt voor de Echolink koppeling aan PI2HVN (het 70cm relais).
-2- PI2HVN is nu continu gekoppeld aan PI6HVN. (het 70cm relais dus continu aan het 23cm relais) en binnenkort ook aan Echolink. We verwachten dat hierdoor de activiteit op die relais zal toe nemen en de amateur meer plezier zal bieden.
-3- Het audio van alle systemen is nu beschikbaar om desgewenst rechtstreeks een directe internet stream mee op te bouwen. Meer daarover binnenkort hier.
Om de goede afloop te vieren zouden we het erg waarderen als u massaal de RelaisZenderGroep Heerenveen steunt. Op de komende Friesche Radio Markt, zaterdag 28 mei, staan we er weer met onze stand. Koop een hoop, ook al is het een weerstandje voor 10 Euro, U steunt hiermee de RZGHVN. Graag tot zaterdag in Beetsterzwaag en op 1 van de relais.

15-02
RZGHVN-sympatisantenDonateurs pagina bijgewerkt.
De Relais Zender Groep Heerenveen heeft onlangs weer een aantal donaties ontvangen. En daar zijn we bijzonder dankbaar voor. Door een donatie of gift geeft men namelijk te kennen dat onze inzet gewaardeerd wordt. De 3 RZG-leden doen alle werkzaamheden al jaren zonder dat ze er een vergoeding voor ontvangen. Alle opbrengsten worden aangewendt om de huidige techniek draaiende te houden en waar mogelijk te verbeteren. En uiteraard de vaste kosten te betalen.. Op deze pagina vind u een compleet overzicht.

07-02
RZGHVN-sympatisantenProbleem met website opgelost.
Tijdens de afgelopen feestdagen, waarin we traditioneel ook wat kerstsfeer in onze website laten terugkomen is een fout in de html-code geslopen, waarin onze website is opgebouwd. Dit kwam aan het licht toen we de voorjaars-variant weer terug plaatsten. Door tips (via de muntronde) zijn we van dit probleem op de hoogte gebracht en is de fout hersteld.

naar RZGHVN 2015-nieuws


© 2016 RelaisZenderGroep Heerenveen, Bijgewerkt op: de recentste datum bovenaan deze lijst.